maandag 11 april 2011

Gouden bergen

Stel je bent een geverseerd belegger en eindelijk, na jaren research, heb je het ei van Columbus gevonden. Je rendementen zijn gemiddeld een kleine 50% per jaar, al een aantal jaren achtereen, en komen nooit onder de 30%, terwijl de uitschieters naar boven de 100% bereiken.
Ook de simulaties waarbij meer stressvolle omstandigheden zich voordoen dan je in de praktijk ooit zult tegenkomen, geven vertrouwen, met andere woorden: de methode lijkt robuust.
Nu is er één makke, je hebt geen grote hoeveelheid geld tot je beschikking. Dus het zal een tijd duren voor je je  geen zorgen meer hoeft te maken omdat je inmiddels geld genoeg hebt. Want de € 10.000 die je nog wel bij elkaar kunt schrapen is bij 50% rendement na 5 jaar € 75.000 waard, maar in dat tempo schiet het niet al te veel op.
Wat te doen?
Het handigst is iemand te vinden die vertrouwen in je heeft èn over voldoende pecunia beschikt om met jou in zee te gaan. Stel je maakt de deal dat hij het geld beschikbaar stelt, jij je methode en dat jullie de winst delen. Hoe ziet het er bij een kapitaal van, zeg, € 100.000 dan uit in de tijd?
Dan beschik je na 5 jaar over ½ * (1,5^5-1) * 100.000 = € 330.000. Kijk dat is andere koek. Laat staan als het bedrag groter is, of de fractie van de winst groter, dan kom je op nog weer heel andere bedragen dan met je eigen 10 mille.
Wat zie je echter in de praktijk? Dat er allerlei bedrijven en personen zijn die hun methode voor veel geld aan de man willen brengen. Een systeem van abonnementen, de een nog aantrekkelijker geprijsd dan de ander, wordt aangeboden met een beloofd rendement waar de klant alleen maar van kan dromen. Met, voor de aanbieder, al het  geneuzel en gezeur dat veel klanten meebrengen.
Maar ik heb zojuist aangetoond dat je wel heel veel klanten moet hebben, zelfs voor die te hoge bedragen die gerekend worden, om op een bedrag uit te komen dat je winstgevende methode genereert als je één meneer of mevrouw met een flink bedrag kunt vinden.
De conclusie kan geen andere zijn dat al die beloftes klassieke gouden bergen zijn.
Een Amerikaans gezegde luidt: "A goldmine is a hole in the ground with a  liar on top."